Vrste prirodnog kamena

Vrste prirodnog kamena

Kada je u pitanju prirodni kamen vrste ovog kamena koje se danas mogu pronaći u kamenolomima u Srbiji jesu zaista raznovrsne, tako da svako sigurno za sebe može da pronađe nešto što mu odgovara, što se savršeno može uklopiti u postojeći izgled vašeg stana, kuće ili poslovnog prostora.

Vrste prirodnog kamena jesu raznolike, a koju ćete izabrati zavisi često i od upotrebe prirodnog kamena, odnosno, da li ćete kamen koristiti za građevinske radove, ili za dekorisanje enterijera, ili možda eksterijera.

Vrste kamena prilagođene su različitim namenama, tako da u samom startu znate koje vrste prirodnog kamena vam stoje na raspolaganju i koje najbolje možete iskoristiti da od svog doma napravite nešto čarobno.

Kada su u pitanju vrste kamena za fasade, najčešće se u ove svrhe koristi lomljeni prirodni kamen (kao što su recimo struganička ravna, baška, studenica, bosuta, i slično), i to debljine do 2 centimetra.

Osim dekorativne uloge, ovaj prirodni kamen ima i zaštitnu funkciju, jer omogućava zaštitu objekta od uticaja kiše, vetra, snega, i slično. Osim lomljenog, za izradu fasada mogu se koristiti i sečeni kamen, štanglice, rezane ploče, i drugi tipovi prirodnog kamena.

Vrste kamena

Kada birate vrste kamena za popločavanje, važno je da imate na umu da kamen mora biti vrlo izdržljiv, otporan, da se ne haba i da odoleva atmosferskim uticajima. Najčešće se za popločavanje koristi struganički prirodni kamen, koji se do sada pokazao kao kamen odličnih svojstava i vrlo postojan.

Najčešće se popločavanje vrši lomljenim neravnim i ravnim pločama, debljine od 3 do 5 centimetara.

Ukoliko su u pitanju vrste kamena za stepenice, tu na raspolaganju imate čitav spektar prirodnog kamena, posebno ako je reč o unutrašnjim stepenicama.

Najčešće se kamen za ove svrhe seče u štanglice i praktično skoro od svake vrste kamena se mogu napraviti lepe i funkcionalne stepenice u vašem domu.

Boju takođe možete da birate, imajući u vidu da se prirodni kamen danas može pronaći u širokom spektru boja, tako da možete dobiti izgled koji želite.

Naravno, kada razmatrate vrste kamena za zidanje tu pre svega treba birati debeli kamen, koji je najveće čvrstine od ponuđenih, kako biste bili sigurni da će izgrađeni zidovi potrajati i da će biti dugoročni.

Za zidanje se često upotrebljava lomljeni prirodni kamen, koji se pokazao kao vrlo efikasan kada se koristi u ove svrhe.

Vrste kamena za zid moraju biti stabilne, čvrste, izdržljive, jer su oslonac čitave kuće.

Zato kada birate kamen za zidanje treba da se posavetujete sa pravim profesionalcima, a mi smo vam u svako doba na raspolaganju.

Možemo da vam obezbedimo sve vrste prirodnog kamena, nezavisno od toga u koje ćete ih svrhe koristiti, i to po veoma povoljnim uslovima i pristupačnim cenama.

PORELI PRIRODNI KAMEN NA

TwitterFacebookBufferLinkedInPin It